Word lid Bestel gratis

Medicijngebruik longziekten kan beter

Een miljoen Nederlanders gebruiken vrijwel dagelijks medicijnen tegen longziekten. Dat luistert nauw en het gaat vaak fout. Door te letten op kosten en instructie, is veel winst te behalen voor de gezondheid en voor de schatkist. Dat blijkt uit een rapport van de Long Alliantie Nederland.

Bij de behandeling van longziekten als astma en COPD is een belangrijke rol weggelegd voor medicijnen die worden ingeademd. Deze medicatie (de bekende ‘pufjes’) luistert heel nauw: anders dan bij pillen, prikken of drankjes. Inhalatiemiddelen werken pas, als ze goed worden ingeademd. Dat gaat vaak mis, door de vele soorten apparaatjes, hun bediening en de vele manieren van inhaleren. Daar komt bij dat zorgverzekeraars overwegen om elk een eigen voorkeursbeleid te gaan voeren, waardoor longpatiënten veel zouden wisselen van apparaat. Dat helpt niet.

Daarom komt de LAN – de koepel van alle betrokkenen in de Nederlandse longzorg – nu met aanbevelingen om inhalatiemedicijnen beter te laten aansluiten bij de patiënt. Dat reduceert ook de kosten, alleen al door een vermindering van ziekenhuisopnames. Die zijn vaak te vermijden met goed gebruik van inhalatiemedicijnen.

Instructie is cruciaal

In het rapport pleit de LAN voor meer kostenbewustzijn; bijvoorbeeld door in de medische richtlijnen ook doelmatigheid op te nemen, door de cijfers in de longzorg te kennen en door zorgverleners te vragen prijsbewust voor te schrijven. Belangrijk is ook de instructie aan longpatiënten, die steeds herhaald wordt. Dat moet landelijk worden vastgelegd, zodat patiënten altijd de juiste instructie krijgen. Dat scheelt in hun gezondheid en in de kosten.
Een risico ziet de LAN in preferentiebeleid door zorgverzekeraars: omdat longmedicatie zo nauw luistert, is het onwenselijk dat longpatiënten veel van medicijn wisselen. En dat gebeurt, zodra zorgverzekeraars in hun inkoop selecties maken in apparaten. Dat is vooral bij kinderen onder de 18 jaar onwenselijk, zegt de LAN. Onder volwassenen is preferentiebeleid alleen mogelijk onder strikte voorwaarden.
De komende tijd werkt de LAN het rapport uit tot praktische adviezen.